Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Problemen gaswinning niet goed aangepakt'

  •  
30-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Gas - publiek domein

© Bron: piviso

Er zou voortaan één organisatie integraal verantwoordelijk moeten worden voor de afhandeling van de problemen die de gaswinning in Groningen veroorzaken. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een donderdag gepubliceerd verslag. Op dit moment is de organisatie nog te versnipperd en worden belangrijke beslissingen genomen zonder overleg met andere relevante betrokkenen.
Onder meer de schadeafhandeling moet beter. Volgens de OVV zitten bewoners vast aan teveel juridische en bureaucratische rompslomp. Er zou meer moeten worden gekeken naar hoe de problemen de Groningers beïnvloeden. 

Veiligheid

In 2015 publiceerde de OVV een rapport over de aardbevingsrisico's in Groningen. De conclusie was toen dat de veiligheid van de inwoners geen rol speelde bij de besluitvorming tot 2013 over de aardgaswinning in de provincie en dat er niet zorgvuldig is omgegaan met de veiligheid van inwoners.

Aanbevelingen

In dit rapport werden destijds vijf aanbevelingen gedaan. De betrokken partijen hebben deels deze adviezen opgevolgd, maar er is nog niet genoeg gebeurd. Volgens de onderzoeksraad kan er meer worden gedaan met aanbevelingen die laten zien dat er aandacht is voor de risico's. "Het schaalniveau waarop de problemen nu worden aangepakt, is niet in lijn met de omvang, urgentie en complexiteit van de problemen in Groningen", schrijft de raad.

Kabinet

"De problemen worden te gefragmenteerd aangepakt. Dat zeggen wij al jaren", reageert gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP). Hij hoopt dat het nieuwe kabinet hard zal ingrijpen. "Er is een groot plan nodig waarbij eindelijk een keer de maatschappelijke problemen en de toekomst van Groningen centraal staan."
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.