NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Online rijstijltest bevordert milieubewust rijgedrag

  file_06.jpg

  De milieubewuste rijstijl ‘Het Nieuwe Rijden’ is sinds januari 2008 onderdeel van het rijexamen. Met deze nieuwe rijstijl kan tot 10 procent CO2-uitstoot worden bespaard. Automobilisten die al langer hun rijbewijs hebben, zijn nog niet altijd bekend met Het Nieuwe Rijden. De online rijstijltest maakt mensen bewust van hun rijgedrag.

  Het Nieuwe Rijden combineert veiligheid en zuinigheid met comfortabel rijden. Mensen die al langer auto rijden, hebben dat vaak geleerd in een rijstijl die paste bij eerdere generaties auto’s. Toen was het bijvoorbeeld regel om bij 60 km per uur in zijn drie te rijden. Maar de moderne technieken van nieuwere auto’s vragen om een aangepaste rijstijl. Door de eerder aangeleerde rijstijl te blijven hanteren, wordt onnodig veel brandstof verbruikt. Dat is ongunstig voor het milieu en voor de eigen portemonnee.

  Test uw rijstijl
  Veel automobilisten vinden van zichzelf dat ze goed, veilig en zuinig rijden. Maar juist omdat auto’s zijn veranderd, kan er soms nog wat verbeteren. Met een online rijstijltest kan een autorijder dat snel en eenvoudig achterhalen. Het Nieuwe Rijden, onderdeel van SenterNovem, en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal hebben de rijstijltest ontwikkeld voor internet.

  Persoonlijk advies
  De korte test van 12 vragen over het verkeersgedrag geeft snel uitsluitsel over de rijstijl. De test wordt afgesloten met een persoonlijk advies, toegesneden op de eigen rijstijl. Uit de eerste resultaten komt naar voren dat er voor veel ervaren rijders nog eye-openers zijn. Zo blijken veel autorijders niet te weten dat het al loont om bij een wachttijd van 1 minuut de motor af te zetten.

  Bekende tips zijn eerder doorschakelen, gas los laten en uit laten rollen in de versnelling als men snelheid moet minderen of moet stoppen, en het regelmatig controleren en zonodig oppompen van de banden. Daarnaast zijn er onder meer tips over het gebruik van accessoires zoals airco, navigatie en cruisecontrol.

  De online module ‘Test uw Rijstijl’ is bereikbaar via de websites www.hetnieuwerijden.nl en www.milieucentraal.nl.

  Op de website van Het Nieuwe Rijden worden alle rijstijltips nog eens precies uitgelegd. Milieu Centraal biedt op haar site ook veel andere milieutips met betrekking tot autorijden en andere vervoersvormen.

  Bron: Milieudefensie

  Geplaatst in: Nieuws