NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Ontwikkeling Marker Wadden

  Marker Wadden
  foto: Rob Buiter

  De vijf eilanden van de Marker Wadden, op een kilometer of vijf ten noordwesten van Lelystad in het Markermeer, vormen één van de nieuwste natuurgebieden van ons land. Toen de eerste plukjes zand boven water kwamen, in 2016, werden de Marker Wadden direct in bezit genomen door broedende pioniers als visdieven, kokmeeuwen, kluten en bontbekplevieren.

  Maar hoe ontwikkelt dit veronderstelde vogelparadijs zich buiten de broedtijd? Met de hulp van vrijwillige vogeltellers houdt Natuurmonumenten dat maandelijks bij. 

  Eerste goudhaan

  Met haar bedrijf Fogol organiseert Debby Doodeman sinds het begin van de Marker Wadden vaarexcursies naar het gebied. Inmiddels neemt ze ook bezoekers mee op het 'openbare' eiland en helpt ze bij de maandelijkse tellingen van Natuurmonumenten. 'Het is heel leuk om te zien hoe dit gebied ontwikkelt. Zelfs van de eerste grote zaagbek of van de eerste goudhaan in de jonge struikjes kan ik enthousiast worden. Bijna alles is hier nu een primeur.'

  Smelleken

  Een hoogtepunt van dit winterse bezoek aan de Marker Wadden is een jagende smelleken, die in een rechtstreeks duel met een graspieper aan het kortste eind trekt. (foto: Debby Doodeman)

  Bij de foto: Vogeltellers Camilla Dreef (l) en Debby Doodeman op de Marker Wadden. 

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media