NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Onverwachte kerstgasten

  slak in kerstboom

  Het zijn de gezellige dagen rond de kerst. En daar hoort natuurlijk een kerstboom bij. Maar als je de boom in huis haalt, krijg je een heel scala aan onverwachte gasten in je huis. Springstaarten, mijten, lieveheersbeestjes, luizen, spinnen, slakjes en zelfs nachtvlinders. Een boom kan tienduizenden dieren bevatten.

  Wanneer ze uit de winterse kou terechtkomen in de knusse warmte van je woonkamer, lijkt voor hen de lente aangebroken. Ze ontwaken en worden actief. De dieren zijn gehecht aan de beschutting van de kerstboom waar ze aan het einde van de zomer hun overwinteringsplek hebben gevonden.

  De meeste insecten zijn voor het blote oog onvindbaar en in de droge omgeving van de woonkamer kunnen veel niet overleven. Je krijgt dus geen insecteninvasie in je huis. Haal je die beesten toch liever niet in huis? Schud de kerstboom dan buiten van tevoren even goed uit. Dan zullen er in ieder geval een aantal uitvallen.

  Fotograaf Jacqueline Gerhardt zag tot haar verbazing ook een lieveheersbeestje in haar kerstboom. Ze plaatste de foto op onze fotopagina en schreef erbij: “Hij/zij wandelde vrolijk door de guirlandes.” Heb jij ook een beestje in de boom ontdekt? Plaats ook een foto op de fotopagina.

  Geplaatst in: Weetjes