Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onverwachte Natuur: de mooiste zaailing van Utrecht

  •  
14-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
montage zaailingen  deel 2_frame_722
Een zaailing vormt een stukje onverwachte natuur in de stad. Per toeval is een zaadje tussen de bebouwing terechtgekomen en uitgegroeid tot een volwaardige plant. Zo staat er aan een singel in Utrecht een wel heel bijzondere zaailing: een prachtige appelboom.
De boom is waarschijnlijk gegroeid uit een achteloos weggegooid klokhuis. Een klokhuis ontkiemt niet zo vaak: slechts een of twee procent van alle klokhuizen komen op als appelboom. Extra speciaal dus dat er op een muur een appeldragende boom is gegroeid.
Volgens landschapsarchitect Hans van Lunteren bestaat de mens uit een creatief en een rationeel deel. Het rationele deel wordt in de planmatige stedelijke omgeving continu aangesproken, maar de zaailingen activeren juist het creatieve deel van de mens. Zonder zaailingen zou dit creatieve onderbelicht blijven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.