Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onverwachte Natuur: uniek mos naast staalfabriek

  •  
24-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
tata 1
Onder de rook van de hoogovens van Tata Steel in IJmuiden groeien bijzondere mossoorten. Een van deze mossen is het kalkpurpersteeltje. Het gesmolten steenafval uit de hoogovens creëert een ideaal leefgebied voor dit mos.
Het kalkpurpersteeltje kwam vroeger veel voor op kalkstenen muren bedekt met een laagje aarde. Daar is het in de winter vochtig, en in de zomer juist heel droog. Het kalkpurpersteeltje heeft zich goed aangepast aan deze wisselende omstandigheid. Dergelijke muurtjes vind je tegenwoordig echter niet veel meer en daardoor is het mos heel zeldzaam geworden in West-Europa. Verrassend genoeg vinden we het op het terrein van staalgigant Tata Steel, waar het mosje profiteert van kalk en hoogovenslakken, bijproducten van de winning van metaal. Het laagje aarde over deze harde ondergrond is het ideale plekje voor het kalkpurpersteeltje.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.