NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Oog voor wilde bijen

  Pluimvoetbij-HK-5 (1)
  Fotograaf: Huib Koel

  Je kunt ze zomaar tussen de tegels van een stationsplein tegenkomen: pluimvoetbijen. Op het stationsplein van Hillegom telde bijenliefhebber Huib Koel in 2015 ruim 300 nesten. Totdat het plein op de schop ging..

  Molshoopjes

  Inmiddels, een jaar na de werkzaamheden, zie je op veel plaatsen weer minuscule molshoopjes tussen de tegels. De kolonie heeft het werk dus wel overleefd. "Maar het had nog een stuk beter gekund", zegt Huib Koel. "Wilde bijen hebben het over het algemeen moeilijk, dus met een klein beetje moeiten kun je rekening houden met deze dieren."

  Niet klepelen!

  Plantenkenner Kees Langeveld vindt ook dat gemeenten bij het werk meer rekening kunnen houden met wilde bijen. "Deze pluimvoetbijen houden bijvoorbeeld van composieten. Door deze planten in bermen te laten groeien, en ze vooral niet tijdens de bloeiperiode weg te klepelen, zijn wilde bijen eenvoudig te helpen."

  Bewustwording

  Zoals de meeste bezoekers van het station in Hillegom geen idee hebben wat er tussen de tegels leeft, zo hebben veel gemeenten dat waarschijnlijk ook niet. Koel en Langeveld houden dan ook een pleidooi onder insectenkenners om de aanwezigheid van bijenkolonies zoals op het stationsplein in Hillegom breder bekend te maken.  

  (foto pluimvoetbij: Huib Koel) 

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio