Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ooievaars in de lift

  •  
23-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
K5II3611
Het gaat goed met de ooievaars in Nederland. Dit jaar wordt misschien zelfs de magische grens van duizend nesten gehaald!
Engebert van Oort, van de ooievaarswerkgroep 'STORK' (Stichting Ooievaars Research & Know-how) was dan ook enigszins verbaasd toen hij deze week hoorde van de vermeende tegenvallende broedresultaten van Nederlandse ooievaars. 'Ik ring dit jaar meer nesten dan ooit, en had zelf een paar nesten met vier grote jongen. het is dus mijn indruk dat het juist goed gaat!' 
Via een brandweerladder onderweg naar een nest, hoog op een schoorsteen in het Amsterdamse park Frankendael, houdt Van Oort nog een warm pleidooi voor het 'loslaten' van Nederlandse ooievaars. 'Het blijven vogels die tot de verbeelding spreken. Mensen hebben daarom de neiging om de ooievaars bij te voederen. Wij willen iedereen met klein op te roepen om dat niet te doen. Ooievaars zijn inmiddels weer wilde vogels in Nederland. Behandel ze ook zo!'
Uit het ringonderzoek van STORK blijkt dat de meeste ooievaars na het broedseizoen wegtrekken naar het zuiden. 'Er is wel een minderheid die hier blijft, maar we krijgen toch ook de nodige terugmeldingen van onze geringde vogels uit bijvoorbeeld Spanje en Marokko', aldus Van Oort.

Meer over:

ooievaar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.