NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Op zoek naar de Pontische meeuw

  meeuwen in Amsterdam

  Frank Majoor van Sovon ringt al jaren meeuwen in Amsterdam. Van kokmeeuw tot geelpootmeeuw, allemaal passeren ze de handen van Frank. Hij ringt ze, meet ze op en laat ze weer gaan. Zo brengt hij de verschuivingen tussen de diverse soorten meeuwen in kaart. Zo is nu de Pontische meeuw bezig met een opmars in onze hoofdstad. Er leven op dit moment tussen de 20 a 30 Pontische meeuwen in de stad.

  De Pontische meeuw

  De Pontische meeuw werd lang als ondersoort van de zilvermeeuw beschouwd. De soort komt onder andere voor rond de Zwarte en Kaspische zee (vandaar de naam Pontisch) en broedt steeds vaker in Polen en Duitsland. In Nederland is de soort ook sterk toegenomen in aantal, gedeeltelijk omdat de meeuw als soort steeds beter herkend wordt. De Pontische meeuw lijkt sterk op de zilvermeeuw maar heeft geen geel maar een zwart oog. De roep van een Pontische meeuw is duidelijk nasaler dan die van andere grote meeuwen.

  Pontische meeuw
  Pontische meeuw - Fotograaf karelbuitenkamp

  Pontische meeuw
  Juveniele Pontische meeuw - Fotograaf frankmeer

  Hybride

  In 2012 broedde voor het eerst een pontische meeuw in ons land. Een man vormde met een vrouw zilvermeeuw een broedpaar en bracht één hybride jong groot.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media