NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Op zoek naar harmonie tussen leeuw en mens

  Leeuw
  pixabay

  Het is al sinds weken het belangrijkste nieuws in Kameroen: twee jonge leeuwen die door het land zwerven. Ze hebben op hun trektocht al zeker 53 koeien gedood, tot grote woede en angst van de veeboeren.

  Leeuwenonderzoeker Hans Bauer

  De Nederlandse Hans Bauer is een van ’s werelds bekendste leeuwenonderzoekers. Sinds vijfentwintig jaar doet hij onderzoek naar leeuwen in Afrika en reist hij het hele continent door. Samen met de lokale bevolking zoekt hij manieren om conflicten tussen mens en leeuw op te lossen. De leeuwen die in Kameroen op drift zijn geraakt zullen naar alle waarschijnlijkheid worden gevangen en enige tijd ter gewenning in een afgerasterd gebied worden ondergebracht. Vervolgens worden ze naar een nationaal park overgebracht. Hans Bauer: “ Dat is volgens mij de oplossing die het best de balans tussen belang van mens en dier weegt”.

  Abessijnse leeuw

  Hans Bauer was ook de eerste ter wereld die de Abessijnse leeuw in het wild ontdekte. Dat deze leeuw bestond wist men, er leefden er nog rond de twintig exemplaren in de dierentuin van Addis Abeba. In Ethiopië gingen verhalen de ronde dat deze leeuwen nog in het wild zouden leven in het grensgebied van Soedan met Ethiopië. Hans Bauer trok wekenlang door het gebied en vond uiteindelijk het bewijs op een van de geplaatste camera’s: de Abessijnse leeuw leefde nog in het wild!

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media