Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Operatie zomertortel

  •  
31-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
_K7_3802.jpg

© Zomertortel. Foto: Rob Buiter

Eén van de mooiste duivensoorten is misschien wel de zomertortel, maar daar zijn er nog maar weinig van Nederland. Naar schatting broeder er nog tussen de 1.200 en 1.400 paar. De soort gaat sterk achteruit en de voornaamste oorzaak is: hij kan nauwlijks nog voedsel vinden.
De zomertortel leeft van zaden, in de zomer de zaden van landbouwgewassen, die hij op boerenerven met onkruidrijke plekjes vindt, in akkerranden en graanakkers, wanneer er geoogst is. Hij broedt in dichte struiken en dan het liefst in de buurt van gebied waar hij voedsel kan vinden. Juist die combinatie van geschikt broed- en voedselgebied is schaars geworden.
Snel ingrijpen is dus noodzaak, als we de zomertortel willen behouden. Vogelbescherming is daarom gestart met een nationaal bijvoerprogramma. Op plekken die geschikt zijn en waar zomertortels zijn gezien, wordt begonnen met bijvoeren. Iedereen die bekend is met broedende zomertortels in zijn of haar omgeving wordt opgeroepen om zich voor dit bijvoerprogramma te melden bij Vogelbescherming .

Meer over:

zomertortel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.