NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Operatie zomertortel

  _K7_3802.jpg
  Zomertortel. Foto: Rob Buiter

  Eén van de mooiste duivensoorten is misschien wel de zomertortel, maar daar zijn er nog maar weinig van Nederland. Naar schatting broeder er nog tussen de 1.200 en 1.400 paar. De soort gaat sterk achteruit en de voornaamste oorzaak is: hij kan nauwlijks nog voedsel vinden.

   

  De zomertortel leeft van zaden, in de zomer de zaden van landbouwgewassen, die hij op boerenerven met onkruidrijke plekjes vindt, in akkerranden en graanakkers, wanneer er geoogst is. Hij broedt in dichte struiken en dan het liefst in de buurt van gebied waar hij voedsel kan vinden. Juist die combinatie van geschikt broed- en voedselgebied is schaars geworden.

  Snel ingrijpen is dus noodzaak, als we de zomertortel willen behouden. Vogelbescherming is daarom gestart met een nationaal bijvoerprogramma. Op plekken die geschikt zijn en waar zomertortels zijn gezien, wordt begonnen met bijvoeren. Iedereen die bekend is met broedende zomertortels in zijn of haar omgeving wordt opgeroepen om zich voor dit bijvoerprogramma te melden bij Vogelbescherming.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio