NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Ophof Award

  Ophof_uitreiking.JPG

  Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft deze week de Ophof Award overhandigd. We blozen er nog van, want Vroege Vogels kreeg die prijs en de eer en een beeldje en een oorkonde! En de complimenten van de staatsecretaris van Natuur.

  Het Kenniscentrum Dierplagen KAD geeft ons de Ophof Award omdat Vroege Vogels veel en vaak aandacht besteedt aan 'Rotbeesten'. Namens het KAD zei Albert Weyman:

  "Ongedierte is een begrip dat iedereen kent. Het zijn dieren die eigenlijk geen recht hebben om echte dieren te mogen zijn. Bestrijding van dat ongedierte lijkt dus heel erg logisch tot op de dag van vandaag. Maar zo logisch is het niet want er moeten dieren worden gedood. Met klemmen. Met chemische bestrijdingsmiddelen. Bestrijding is ook nog eens kostbaar.

  Met het project Rotbeesten en met de verkiezing van het Rottigste Rotbeest en met de samenstelling van een Top 50 van Rotbeesten heeft Vroege Vogels de luisteraars bewust proberen te maken.
  Bewust van het feit dat wij mensen er heel vaak zelf de oorzaak van zijn dat we overlast van dieren veroorzaken. Doordat we natuurlijke evenwichten verstoren. Doordat we dieren binnenlaten en van voedsel voorzien. Doordat we natuurlijke vijanden op een afstand houden.
  Bewust van het feit dat ongedierte dieren zijn die onderdeel uitmaken van de natuur waar ook wij mensen deel van uitmaken.
  Een mooi voorbeeld van overlast zijn de muizen die hier wonen en vergaderen. Precies waar we ons op dit moment bevinden, in het gebouw van de Tweede Kamer. In het doolhof van gangen en heel veel kamers zijn genoeg schuilgelegenheden en voedselresten te vinden.

  Het programma Vroege Vogels van de VARA heeft in de afgelopen tientallen jaren steeds weer aandacht gevraagd voor ongedierte, plaagdieren en rotbeesten. De redactie heeft steeds weer laten zien dat het mogelijk is om al met een beetje kennis problemen met rotbeesten te voorkomen. Met die kennis kan overlast die door lastige dieren wordt veroorzaakt op een duurzame en diervriendelijker manier worden voorkomen of opgelost. Publieksvoorlichting is dus van groot belang. Informeel, via de media, radio en TV. Formeel, via alle Nederlandse Gemeenten.

  Ir. Hans Ophof was van 1950 tot 1975 de Jac P Thijsse van de plaagdieren. Preventie was zijn wapen. Zijn gedachtegoed is ook anno 2013 nog steeds actueel. Het Kenniscentrum Dierplagen in Wageningen heeft daarom gemeend om de Ophof Award aan de redactie van Vroege Vogels toe te kennen voor haar bijdrage aan duurzaam faunabeheer in Nederland. Het doet ons daarom groot genoegen dat Sharon Dijksma, onze staatssecretaris van Natuur, bereid werd gevonden om de Ophof Award uit te reiken aan Janine Abbring, presentatrice van Vroege Vogels."

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio