Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opnieuw minder muskusratten gevangen

  •  
30-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Muskusrat zwemt

© Fotograaf PascalH

Vorig jaar in 2018 zijn opnieuw minder muskusratten gevangen. In 2018 werden 53.511 exemplaren gevangen, een daling van 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De dalende trend van de afgelopen jaren wordt hiermee doorgezet, aldus de Unie van Waterschappen woensdag.

Ook minder in 2017

In 2017 werden nog 61.859 muskusratten gevangen, wat ook al een forse daling was: 24 procent ten opzichte van 2016. Begin deze eeuw werden jaarlijks nog meer dan 400.000 muskusratten gevangen.

Uitheemse dieren

Dat er minder muskusratten worden gevangen, komt omdat er minder van deze dieren in Nederland zijn. En dat is goed nieuws, stelde de Unie van Waterschappen eerder al. De dieren worden bestreden omdat ze schade aan waterkeringen en oevers kunnen aanbrengen. Ook vormen ze een bedreiging voor de biodiversiteit volgens onderzoek van de NVWA.

Beverrat

De muskusrat staat op de lijst van diersoorten die niet van oorsprong in Nederland voorkomen, net als de beverrat. Het aantal gevangen beverratten is vorig jaar met 2 procent toegenomen. In 2018 werden er 1268 gevangen. Bijna 95 procent van die vangsten vond plaats langs de grens met Duitsland, waar de populatie beverratten sterk is gegroeid door de zachte winters van de afgelopen jaren.
Bron: ANP

Meer over:

muskusrat, beverrat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.