NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Opnieuw vlinders gewekt uit winterslaap

  cintroenvlinder_JancoGrave.jpg
  Fotograaf: JancoGrave

  Ook deze week sneuvelden er weer weerrecords. Nog niet eerder was het op 25 januari warmer geweest in de Bilt. Het was bovendien zonnig weer en dat zorgde er voor dat er weer vlinders uit hun winterslaap kwamen en gingen vliegen. Net als in november en december ging het niet om een enkele vlinder, maar om tientallen exemplaren. De citroenvlinder is het meest gemeld.

  Tachtig vlinders
  Op die warme zonnige maandag 25 januari, toen het in Maastricht zelfs meer dan 16 graden werd, werden bijna 80 vlinders doorgegeven aan Waarneming en Telmee. Er zijn vast en zeker nog veel meer vlinders actief geweest, want niet elke vlinder wordt gezien en niet iedereen geeft het door als hij of zij een vlinder tegenkomt. Het is niet verrassend dat de waarnemingen allemaal betrekking hebben op de vijf soorten die in de winter als vlinder aanwezig zijn. Vier daarvan gaan in winterslaap en de atalanta is pas sinds kort een overwinteraar.

  Trekvlinder
  Vroeger, en dan spreken we over tot een jaar of 20 geleden, was atalanta een trekvlinder die in september en oktober Nederland verliet en naar het zuiden vloog. Ook toen was er heel af en toe eentje die hier achterbleef, maar dat waren echte uitzonderingen. Inmiddels praten we niet meer over een enkele vlinder die het probeert, maar om heel veel atalanta’s. Ze hebben geen winterslaap en kunnen dus niet tegen strenge vorst, maar een graad of vijf onder nul, zoals vorige week, zullen de meeste wel overleven. Wel geldt natuurlijk dat, als het warm is en ze actief zijn, ze energie nodig hebben om niet uitgeput te zijn als ze zich in het voorjaar moeten gaan voortplanten.

  Lees meer op NatureToday.com

  Geplaatst in: Nieuws