Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oproep: Meld signalen die wijzen op drugsafval in mest

  •  
14-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Mest

© Bron: Pixabay

Het komt helaas soms voor dat mest die over het land wordt uitgereden, is verontreinigd met chemische afvalstoffen van de productie van synthetische drugs. Nu de periode van het uitrijden van mest weer is aangebroken, doen de provincie Brabant en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een dringende oproep aan alle Brabanders om omstandigheden die wijzen op drugsafval in mest te melden bij de Milieu Klachten Centrale van de provincie.

Drugsafval

Drugscriminelen blijken hun drugsafval soms te dumpen in gierkelders. In twee gevallen is vastgesteld dat mest vervuild met drugsafval over het land is uitgereden. Resten van MDMA en speed werden daarna aangetroffen in de mais die er groeide.

Schadelijk

Volgens de NVWA waren de aangetroffen concentraties zo laag, dat er geen gevaar is ontstaan voor de gezondheid van mens en dier. Maar het dumpen en lozen van drugsafval is schadelijk voor het milieu (bodem, grond- en oppervlaktewater) en kan ook problemen opleveren bij waterzuiveringsinstallaties. Gedumpt drugsafval in de natuur vormt voor veel beheerders een steeds grotere uitdaging.

Melden

Een duidelijk signaal dat wijst op de aanwezigheid van drugsafval in uitgereden mest is een sterk afwijkende, chemische geur. Het dringende verzoek aan mensen die dit waarnemen, is om dit te melden bij de Milieu Klachten Centrale: 073-6812821.
Bron: Province Brabant

Meer over:

drugsafval
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.