NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Oranje lepelaar op Texel

  lepelaar_04.jpg

  Op de Schorren, een natuurgebied op Texel, dat beheerd wordt door Natuurmonumenten, is een oranje lepelaar gesignaleerd. Op de website beleefdelente van Vogelbescherming Nederland, ecomare.nl en natuurmonumenten.nl is de oranje vogel duidelijk te zien tussen de gewone, witte lepelaars. De beelden zijn ook op Ecomare te zien, in het gratis toegankelijke bezoekerscentrum van het Nationaal Park Duinen van Texel.

  Lepelaars eten garnalen, en daarin zit een oranjeroze kleurstof. Normaal wordt deze kleurstof bij lepelaars afgebroken, maar bij dit dier kennelijk niet. Dan komt de kleur in de veren terecht. Andere vogels die garnalen eten, zoals ibissen, flamingo’s en ook de Amerikaanse lepelaars hebben altijd een roze of oranjerode kleur.

  Met voetbal heeft de vogel niets van doen, hoewel het natuurlijk wel een opvallende samenloop van omstandigheden is, dat de vogel is ontdekt tijdens het EK. Iedereen kan via de website 24 uur per dag, zeven dagen per week, de avonturen van de sierlijke lepelaars in het broedseizoen volgen. Op de locatie wordt nauw samengewerkt door Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en Ecomare.

  Bron: Vogelbescherming

  Geplaatst in: Nieuws