Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Organisatie in beroep om haan in mast

  •  
02-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
haan pixabay

© Bron Pixabay

Het Comité Dierennoodhulp stapt naar de Raad van State om het gebruik van een haan tijdens het Kallemooifeest op Schiermonnikoog tegen te houden. De traditie van Kallemooi staat ter discussie omdat sprake zou zijn van dierenmishandeling. Ook voor dit jaar verleende de gemeente Schiermonnikoog een vergunning voor het evenement. De dierenorganisatie vocht dat besluit zonder succes aan bij de rechtbank en gaat nu in beroep bij de hoogste bestuursrechter.

Haan in kooi

De rechtbank in Groningen oordeelde dat het geen dierenmishandeling is om een haan drie dagen lang in een mand in een mast te hangen. De rechter stelde onder meer dat de haan vooraf wordt onderzocht door een dierenarts, water en voer krijgt en voldoende beschutting. Ook hangt er tijdens het Kallemooifeest een camera in de mand om de haan in de gaten te houden.

Angst en stress

Volgens het Comité Dierennoodhulp is wel degelijk sprake van dierenmishandeling. “Mishandeling is niet alleen maar een dier schoppen en slaan. Mishandeling is ook een dier geestelijk veel angst en stress bezorgen.”
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.