NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Otter versus bever

  ottersporen_01.jpg
  Otter, fotograaf: Vroege Vogels Bever, fotograaf: Lindaloes

  De otter is terug in de Gelderse Poort, een gebied waar ook al bevers wonen. Dankzij hun verschil in levenswijze gaan die twee daar prima samen.

  Eind januari werd er een otter gezien in de Gelderse Poort, na meer dan 50 jaar afwezigheid, en begin januari scharrelde er eentje in de Nieuwkoopse Plassen, ook weer voor het eerst sinds 40 jaar. Onze eigen Overstekend-Wild-camera’s registreerden hoe er van het najaar een otter de Oostvaardersplassen binnenwandelde.

  Opmars
  De otters zijn duidelijk aan een opmars bezig. In 2002 werden deze dieren opnieuw geïntroduceerd in ons land nadat de laatste otter in de jaren tachtig het loodje legde. Hun verhaal lijkt een beetje op dat van de bever: uitgestorven in 1826, geherintroduceerd in 1988, en nu weer helemaal terug.
  Van de bever zijn er in ons land nu naar schatting zo’n duizend; van de otter pas een stuk of honderd. De otter is een stuk kwetsbaarder omdat hij zich voortbeweegt over de weg, waar hij makkelijk verkeersslachtoffer wordt. De bever pakt dat slimmer aan: die verovert ons land via het water.

  Verschillen otter en bever
  Er zijn méér kenmerkende verschillen tussen de otter en de bever. Zo behoort de bever tot de knaagdieren – hij is zelfs het grootste knaagdier van Europa – en de otter tot de marterachtigen, de familie waartoe ook de wezel en de hermelijn behoren. De bever leeft in families; de otter in z’n eentje.
  Vooral boven water zie je hun verschil in bouw, en dat zit ‘m niet alleen in de staart (plat en breed bij de bever, lang en smal en rond bij de otter). Hoewel otter en bever ongeveer even lang zijn, is de bever veel forser dan de otter. Een bever weegt wel 20 tot 30 kilo, waar een otter rond de 10 zit. Dat komt ook door hun dieet: de bever is een strikte vegetariër, heeft een lange dikke darm om al dat plantaardige voedsel te verteren en daardoor een dikke buik. De visetende otter is veel ranker en slanker.

  Sporen
  Wat otter en bever gemeen hebben, is dat je ze niet snel zult zien. Wel kun je hun sporen vinden. In 2012 is de Zoogdiervereniging gestart met een landelijk verspreidingsonderzoek naar de bever en de otter, en daarbij is dat zoeken naar sporen cruciaal. Sporen van bever (vraatsporen, geurmerken, burchten, holen, legers, dammen, beverkanalen) zijn doorgaans goed te herkennen en gemakkelijk te vinden. Sporen van otter (vraatsporen, uitwerpselen, holen, glijbanen) zijn lastiger te vinden en te herkennen. We hebben een handig dossier gemaakt om ottersporen te leren zoeken en herkennen.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media