Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oud voor nieuw in de uiterwaarden

  •  
30-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
K20D0189_01.jpg
In de uiterwaarden bij Hurwenen wordt een nevengeul gegraven. Het wordt een soort 'ventweg' naast de snelstromende Waal, waar allerlei waterleven een kans krijgt om te vestigen en voort te planten.
Toen de Stichting Dorp en Landschap Bommelwaard van de plannen hoorden trokken ze aan de bel bij de plannenmakers. Op de plek waar die nieuwe natuur zou worden gemaakt, lag immers nu ook al waardevolle natuur. Het compromis: de schrale graslanden, die nu op de plek liggen waar straks die nevengeul stroomt, worden afgegraven en 'getransplanteerd' naar oude maïsakkers aan de oevers van de toekomstige geul.
Meer informatie over het project Hurwenense Uiterwaarden staat op de site van de Dienst Landelijk Gebied
Bij de foto's: 'Transplantatie' van grond met zaden van bijzondere planten gaat niet met een emmertje en een schepje, maar met graafmachines en vrachtwagens.
Waar Cor de Vaan van de Dienst landelijk Gebied (l) en Gijsbert Smit van de Stichting Dorp en Landschap Bommelerwaard nu lopen stroomt straks de nevengeul van de Waal. (foto's, Rob Buiter)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.