NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Oude haaientanden in Limburgse ENCI-groeve

  haaientand_ENCI
  Haaientand ENCI groeve - Fotograaf Frans Frenken

  In de ENCI-groeve in Maastricht zijn vijf tanden van een uitgestorven makreelhaai gevonden. Volgens Natuurmonumenten was het dier zo'n 4 tot 5 meter lang. Het leefde zo'n 66 tot 68 miljoen jaar geleden. Zuid-Limburg was toen een ondiepe subtropische binnenzee.

  Makreelhaai

  De driehoekige tanden zijn ongeveer 2,5 centimeter groot. De makreelhaai gebruikte die om zeeschildpadden, vissen en dieren te eten. De eerste tand werd toevallig gevonden tijdens een rondleiding van vrijwilligers van Natuurmonumenten op 17 november. Op 1 december vond iemand anders nog vier haaientanden.

  De ENCI-groeve werd sinds 1926 gebruikt om kalksteen te winnen. Dat stopte dit jaar. Het gebied wordt nu veranderd in een natuur- en recreatiegebied, dat in 2020 moet worden geopend. In de kalklagen in de groeve zijn veel resten van prehistorische dieren te vinden, zoals zee-egels, koralen, inktvissen en schelpen.

  Fossielen

  Er worden wel vaker fossielen gevonden in de ENCI-groeve, zoals zee-egels maar zo is er ook ooit een gigantische zeedino, de mosasaurus. Vroege Vogels tv maakte een keer een uitzending over de groeve.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws