NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Over leven in het bos

  Kun je in ons land een dag en een nacht in het bos doorbrengen zonder honger of kou te lijden? Niet omdat het moet, maar omdat het wel ‘ns prettig is, in deze jachtige tijden. Menno probeert het op de Veluwe.

  Survival in Nederland slaat eigenlijk nergens op, want binnen vijfhonderd meter is altijd wel een bushalte, een pannenkoekenhuis of een wandelaar met een werkende telefoon te vinden. Afzien in Nederland doe je in een kantoortuin, niet in het bos. 

  Toch is het een intrigerende gedachte: kun je in ons land een dag en een nacht in het bos doorbrengen zonder honger of kou te lijden?
  Jazeker, zegt Daan Vreugdenhil, kenner en liefhebber van het bos en alles wat daar leeft. Je kunt 365 dagen per jaar in en van het bos leven, al is het in een strenge winter wat lastiger.

  Het gaat erom dat je luistert naar de natuur en naar je innerlijk; anders red je het niet. En bedenk dat eten helemaal niet zo belangrijk is; je kunt een hele tijd zonder. Het warm hebben (beschutting, vuur, kopje thee) is veel belangrijker als je wilt overleven of het zelfs maar gewoon prettig wilt hebben in het bos.

  Berken tappen

  Vuur maken gaat als volgt: met neme droog gras en dan maar draaien en wrijven met droge takjes tot er een vonkje overspringt. Vervolgens is het blazen in de pluk droog gras. Het lukt expert Daan in 90% van de gevallen om op deze wijze vuur te maken. Let wel op: vuur maken is in de meeste natuurgebieden verboden.  

  Als je een vuurtje hebt, is het heel handig om iets van een vuurvast pannetje te hebben zodat je water kunt koken. Mocht je dat niet hebben, dan is er nog geen man overboord, mits je iets vindt om dat water in te doen, zoals een gevouwen bakje van boombast. Als je twee stenen verwarmt in het vuur, kun je die vervolgens bij het water in je bakje gooien, dan kookt je water in 10 minuten, zonder dat het boven het vuur hangt.

  En waar komt dat water vandaan? Water vind je het makkelijkst ’s ochtends, als er dauw ligt. Op andere momenten zou je kunnen berken tappen: je prikt een soort tapje in de berk, en het vocht stroomt er zo uit. Is zo schoon dat je het niet hoeft te koken.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media