Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Overal dode vissen in de Geul

  •  
04-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
261 keer bekeken
  •  
dode vis_ljmvanmierlo

© Foto: ljmvanmierlo

In de rivier de Geul in Limburg leeft bijna niets meer. Een mestsilo in België scheurde waardoor er liters mest de rivier in zijn gestroomd. Het gevolg hiervan: overal dode vissen. Waterschap Limburg spreekt van een milieuramp.
"We zijn tot de verschrikkelijke conclusie gekomen dat er nog maar 5 procent van de vissen in het water zit. Eigenlijk is de beek bijna dood", zegt Josette van Wersch van het waterschap tegen 1Limburg.
Om de mest te verdunnen laat het waterschap via zijbeken schoon water aanvoeren. Dode vissen zijn over een lengte van tien kilometer uit de beek gehaald. Mensen wordt afgeraden om huisdieren in het water te laten zwemmen en om vee eruit te laten drinken.

Aangifte

Het incident gebeurde twee weken geleden in de Belgische gemeente Plombières. Onlangs is bij een controle vastgesteld hoe groot de schade is in de Limburgse Geul. Omdat de schade zo groot is, is er aangifte gedaan in België.
Het waterschap wil de rivier weer zo snel mogelijk gezond maken. Maar het gaat waarschijnlijk nog jaren duren voordat de Geul weer vol met leven zit.
Tekst: NOS, 1Limburg

Meer over:

geul, mest
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.