Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Overijssel wil geen afvalwater in bodem

  •  
14-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Landschap in Twente

© Landschap in Twente. Fotograaf: hepebo

De provincie Overijssel is tegen het injecteren van afvalwater in de Twentse bodem. Ze roept minister Henk Kamp op de NAM geen toestemming te geven het injecteren te hervatten.
De NAM haalt olie uit het reservoir bij het Drentse Schoonebeek. Bij die oliewinning komt ook veel zout water naar boven. Dat werd via oude leidingen afgevoerd naar lege gasreservoirs in de Twentse bodem. Na een lekkage bij Hardenberg werd in juni vorig jaar de oliewinning stopgezet. De NAM heeft de pijpleiding hersteld en kreeg afgelopen maand groen licht van de minister om het project weer op te starten. De provincie maakt daar nu officieel bezwaar tegen, zei een woordvoerder dinsdag.
Overijssel stelt dat onduidelijk is wat de gevolgen voor de bodem zijn van het opslaan van het vervuilde water. Ook de Twentse gemeenten Tubbergen en Dinkelland sluiten zich bij dit bezwaar aan.

Aardbevingen?

De NAM stelde eerder in een rapport dat er juist grote aanwijzingen zijn dat de injecties niet leiden tot aardbevingen. De provincie liet de TU Delft hierop reageren. De Delftse onderzoekers menen dat er juist nog heel veel onduidelijk is. Zo ontbreken cruciale rapporten van buitenlandse aardbevingsdeskundigen. De provincie vindt het vreemd dat minister Kamp vorige maand instemde met hervatten van het injecteren terwijl de Tweede Kamer er nog niet over heet gedebatteerd
Inwoners in Twente hebben eerder al hun zorgen geuit over scheuren in huizen. Woensdag bespreken Provinciale Staten in Overijssel de kwestie in een commissievergadering. Donderdag komt het onderwerp aan bod in de Tweede Kamer.
Bron: ANP

Meer over:

olie, nam, zout, afvalwater
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.