Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pakistaanse vissers redden piepjonge walvishaai

  •  
31-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
Walvishaai

© Walvishaai - WWF-Pakistan

Voor de kust van Pakistan hebben lokale vissers een jonge walvishaai bevrijd uit vissersnetten. De kapitein, Ali Akbar, is een van de 75 vissers die door WNF-Pakistan is getraind om grote zeedieren veilig uit netten te bevrijden. Eerder hebben de vissers walvishaaien van grotere formaten bevrijd, echter is een succesvolle redding van een pup een uitdaging. Vaak overlijden jonge dieren door verstikking in de netten. Gelukkig kon deze haai van 2,30 meter ongedeerd bevrijd worden. 
Gisteren was het internationale Walvishaaidag en staan deze reuzen even in de schijnwerper. Dit haaitype is zachtaardig en kan tot 18 meter groot worden. Ze eten alleen plankton en zijn niet gevaarlijk. Net als veel andere haaisoorten wordt de walvishaai ook bedreigd en wordt deze soort international beschermd. De visserij en handel zijn grotendeels verboden, echter wordt er toch nog te veel illegaal gevist vanwege de vraag naar hun vlees, vissen en olie.  

Toerisme

Daarnaast is de walvishaai een toeristische attractie. Tijdens het zeven van plankton zwemmen de walvishaaien rustig onder het wateroppervlak. Dit geeft duikers en snorkelaars de mogelijkheid hen goed te bekijken. Ongereguleerd toerisme vormt een bedreiging voor de soort. De dieren worden door toeristen gestoord tijdens het eten en kunnen gewond raken door motoren van boten die de toeristen naar de dieren toe brengen.

Observer Programme

WNF-Pakistan is in 2012 begonnen met het Observer Programme. In het kader van dit programma krijgen vissers training om dieren die onbedoeld in de netten terechtkomen succesvol te kunnen bevrijden. Sinds de start van het programma zijn al 61 walvishaaien op deze manier gered.
Bron: WWF-Pakistan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.