NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Patenten op planten

  tomaat_07.jpg

  Is onze voedselvoorziening straks in handen van een paar multinationals? Volgens sommigen gaat het die kant op. Steeds vaker proberen internationale bedrijven als het Amerikaanse Monsanto en het Zwitserse Syngenta patenten te claimen op de natuurlijke eigenschappen van eetbare planten. Gevolg is dat andere kwekers de gepatenteerde groente niet meer mogen door ontwikkelen.

  Staatssecretaris Martijn van Dam zei deze week tegen de NOS dat hiermee 'de diversiteit van voedsel in gevaar komt'. Hij gaat in Europa pleiten voor een einde aan het patenteren van natuurlijke eigenschappen van groente. In Vroege Vogels een gesprek met plantenfysioloog Michel Haring.?

  Woensdag is er een EU conferentie over de groei van patenten op gewassen. Bionext, die de biologische sector vertegenwoordigd, is deze week een campagne gestart waarbij ze iedereen vraagt om zich aan te melden bij de grootste zaadbank van Nederland om bijzondere zaden van kwetsbare gewassen in hun vriezer te bewaren. Of in tuin of balkon.  

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio