Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Patenten op planten

  •  
12-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tomaat_07.jpg
Is onze voedselvoorziening straks in handen van een paar multinationals? Volgens sommigen gaat het die kant op. Steeds vaker proberen internationale bedrijven als het Amerikaanse Monsanto en het Zwitserse Syngenta patenten te claimen op de natuurlijke eigenschappen van eetbare planten. Gevolg is dat andere kwekers de gepatenteerde groente niet meer mogen door ontwikkelen.
Staatssecretaris Martijn van Dam zei deze week tegen de NOS dat hiermee 'de diversiteit van voedsel in gevaar komt'. Hij gaat in Europa pleiten voor een einde aan het patenteren van natuurlijke eigenschappen van groente. In Vroege Vogels een gesprek met plantenfysioloog Michel Haring.?
Woensdag is er een EU conferentie over de groei van patenten op gewassen. Bionext , die de biologische sector vertegenwoordigd, is deze week een campagne gestart waarbij ze iedereen vraagt om zich aan te melden bij de grootste zaadbank van Nederland om bijzondere zaden van kwetsbare gewassen in hun vriezer te bewaren. Of in tuin of balkon.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.