Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

PBL: spits milieubelasting toe op productie

  •  
17-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fabriek industrie

© Bron: Pixabay

Groene belastingen zijn vaak niet effectief bij het terugdringen van milieuschade in Nederland. Veel milieuschade wordt in een vroeg stadium van het productieproces veroorzaakt en zou beter daar belast kunnen worden. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Productieprocessen

Een groot deel van de milieuschade, zo’n 7 miljard euro, ontstaat bij de verwerking van grondstoffen. In productieprocessen waarin fossiele brandstoffen als grondstof worden gebruikt - zoals olie waarvan plastic wordt gemaakt - valt nog veel winst te behalen. Zo’n 55 procent van het gebruik van fossiele brandstoffen op deze manier wordt helemaal niet belast.
Om de milieuschade op termijn terug te dringen zou het beter zijn de belastingen te heffen op dat deel van de productie waar het wordt veroorzaakt, en niet op consumptie, zoals nu vaak het geval is. Op die manier worden producenten gestimuleerd schoner te werk te gaan, stelt het PBL.

Reactie minister Eric Wiebes (Klimaat)

Ook bedrijven moeten hun bijdrage leveren aan het tegengaan van milieuschade, maar hogere belastingen zijn niet altijd de beste oplossing. Dat zei minister Eric Wiebes (Klimaat) vrijdag in reactie op een rapport van het Planbureau van de Leefomgeving (PBL).
Wiebes erkent dat zowel bedrijven als burgers moeten bijdragen aan het terugdringen van milieuschade, maar denkt niet dat hogere belastingen altijd de oplossing zijn. ,,Dat zou wel eens heel veel banen kunnen kosten'', zei hij na afloop van de ministerraad. ,,Wat we niet willen is maatregelen nemen waardoor bedrijven wegtrekken, waar het klimaat niets mee opschiet, maar waar we wel onze werkgelegenheid mee naar de Filistijnen helpen. ''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.