Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Peter Herman houdt niet van dammen

  •  
31-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
haringvlietsluis-ANP-NIETHERGEBRUIKEN

© Bron: ANP

Bouw geen dammen en dijken, maar maak gebruik van de natuur. Dat zegt de nieuwe hoogleraar Peter Herman van de TU Delft. Projecten als de Afsluitdijk en de Deltawerken zijn allang achterhaald. 
Deltawerken
De stormvloedkering van de Oosterschelde kan nog een aantal decennia mee, maar is niet bestand tegen een hoge zeespiegelstijging. Er is veel natuur verloren gegaan bij de aanleg van de Deltawerken. Daar is bij bepaalde stukken gekozen voor dammen, vooral om de landbouw van zoetwater te voorzien. Bijvoorbeeld de Grevelingen is met een dam afgesloten. Dat was vroeger een heel rijk natuurgebied met een rijke populatie zeedieren en vogels. Het sloot aan op de Biesbosch, een zoetwatergebied. Je zag er veel migraties tussen vispopulaties. Maar na de afsluiting is besloten de Grevelingen niet te verzoeten, terwijl er wel veel prachtige natuur verloren is gegaan.”
Andere aanpak
Herman pleit voor een andere aanpak. Volgens hem is het veel beter om geen harde zeeweringen te bouwen zoals hoge dijken en dammen. In plaats daarvan moet je slim gebruik maken van de natuur. 
Een voorbeeld van deze aanpak is de zee wat meer ruimte geven. Nu zie je vaak landbouwgrond achter een primaire dijk, die ervoor moet zorgen dat we droge voeten houden. “Vervang deze door een lagere zomerdijk, waar het water in de winter soms overheen gaat. Dan krijg je in de brede zone tussen deze twee dijken veel sedimentatie. Dat is handig omdat het land op veel plekken langs de kust daalt. In dit tussendijkse gebied kan je ook nog schelpdieren winnen. Je geeft weliswaar een stukje land op, maar je maakt er dan toch nog gebruik van.”

Meer over:

peter herman
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.