Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Petitie tegen megastal bij de Kampina

  •  
17-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Kampina

© Kampina - Fotograaf Mariaa

Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie starten maandag 18 juni een campagne tegen de komst van een megastal voor 16.000 varkens aan pal naast topnatuurgebied Kampina. Door de petitie te tekenen op Geenmegastal.petities.nl  kan iedereen de strijd tegen de bouw van deze megastal steunen.

Beroep tegen bouw megastal

De natuurorganisaties hebben beroep aangetekend tegen de bouwvergunning en met het verzamelen van handtekeningen willen ze laten zien dat er geen maatschappelijk draagvlak is voor de bouw van een megastal op zo een kwetsbare plek. Impact op natuur en leefomgeving
Na eerdere protesten van omwonenden en natuurorganisaties trok de gemeente Oirschot de vergunning voor de bouw van de megastal in. Hiermee gaf zij een krachtig signaal af dat er geen plaats is voor een megastal pal naast Europees beschermd natuurgebied Kampina, onderdeel van het Natuurnetwerk Brabant. Nu de gemeente op haar besluit terug komt en toch vergunning verleent, dreigt de megastal, aan de Logtsebaan in Oirschot, er alsnog te komen. Dit ondanks grote zorgen van natuurorganisaties en omwonenden over de impact daarvan op de natuur en de leefomgeving.

Dweilen met de kraan open

De Kampina is een kwetsbaar natuurgebied dat zwaar te lijden heeft onder de uitstoot van stikstof (ammoniak), waardoor verzuring van de bodem optreedt en onder andere de paarse heide verdwijnt. Stikstof is een voedingsstof voor planten. Maar te veel stikstof zorgt voor onbalans in het voedselaanbod. Sommige plantensoorten gaan hard groeien, waardoor ze andere soorten verdringen. Voor sommige soorten is teveel stikstof giftig. Veel eiken op de Kampina sterven af. Als we niks doen, verdwijnen er plantensoorten, en daarmee ook de dieren die daarbij horen. Er wordt met man en macht gewerkt aan het herstel van de natuur door te plaggen, maaien en inzet van begrazing wordt de stikstofneerslag verwijderd.
Dat kost veel geld en energie. Het is echter dweilen met de kraan open als er een nieuwe ammoniakbron pal tegen de natuur wordt gerealiseerd. Een groot industrieel ogend varkensbedrijf pal naast de Kampina is bovendien een ernstige aantasting van het landschap.
Het mestprobleem in Brabant kan volgens de natuurorganisaties alleen echt worden opgelost als de varkensstapel aanzienlijk verkleind wordt.
Lars Koreman, provinciaal ambassadeur Natuurmonumenten; “de vergunning voor de bouw van een megastal gaat de draagkracht van het gebied ver te boven. Het druist bovendien in tegen overheidsbeleid ten aanzien van intensieve veehouderij. De gemeente en de Provincie moeten alles op alles zetten om de bouw van deze megastal te voorkomen”.
Selçuk Akinci, directeur Brabantse Milieufederatie: ‘we gaan met zoveel mogelijk mensen een beroep op de gemeente Oirschot doen om dit onzalige plan alsnog van tafel te krijgen”. Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie roepen iedereen die het met hen eens is om de petitie te tekenen via Geenmegastal.petities.nl
Bron: Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie

Meer over:

kampina, megastal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.