NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Pissebeddenveldgids

  pissebedden_01.jpg

  Overdag schuilen ze graag onder een stuk dood hout of onder een stoeptegel. Als de nacht begint komen ze massaal tevoorschijn om op zoek te gaan naar een lekker hapje. Pissebedden. Deze oerkreeften hebben hun naam niet mee maar ze zijn onmisbaar voor onze bodem doordat ze dol zijn op dode bladeren.

  Verschillende soorten

  In Nederland komen een kleine 40 op het land levende pissebedden voor. Zoals de kleipissebed, de neusoproller, het juweeltje en het paars drieoogje. De havenpissebed lijkt nog het meest op de zeebewoners waar landpissebedden van afstammen. Deze soort leeft anders dan de meeste pissebedden nog in een zout milieu.

  Veldgids over pissebed

  Deze week is de veldgids pissebedden uitgekomen bij de jeugbondsuitgeverij. Hierin staan alle in Nederland voorkomende landpissebedden met tips hoe ze uit elkaar te houden. Bodemecoloog Matty Berg is een van de schrijvers. Met hem gaan we zondag op zoek naar de ‘oerkreeften’ van het Naardermeer.

  Oorspronkelijk zijn pissebedden zeedieren. De landpissebedden hebben de zee verlaten, maar hun kieuwen behouden, deze zijn aanwezig in de vorm van aangepaste poten van het achterlijf waarmee de dieren in staat zijn zuurstof op te nemen uit hun omgeving. Eigenlijk zijn pissebedden kreeften die op het land leven.

  Pissebedden komen overal in Nederland voor. Van bossen tot graslanden en ook in tuinen. Ze zijn erg gevoelig voor uitdroging.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media