Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pissebeddenveldgids

  •  
04-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
pissebedden_01.jpg
Overdag schuilen ze graag onder een stuk dood hout of onder een stoeptegel. Als de nacht begint komen ze massaal tevoorschijn om op zoek te gaan naar een lekker hapje. Pissebedden. Deze oerkreeften hebben hun naam niet mee maar ze zijn onmisbaar voor onze bodem doordat ze dol zijn op dode bladeren.

Verschillende soorten

In Nederland komen een kleine 40 op het land levende pissebedden voor. Zoals de kleipissebed, de neusoproller, het juweeltje en het paars drieoogje. De havenpissebed lijkt nog het meest op de zeebewoners waar landpissebedden van afstammen. Deze soort leeft anders dan de meeste pissebedden nog in een zout milieu.

Veldgids over pissebed

Deze week is de veldgids pissebedden uitgekomen bij de jeugbondsuitgeverij. Hierin staan alle in Nederland voorkomende landpissebedden met tips hoe ze uit elkaar te houden. Bodemecoloog Matty Berg is een van de schrijvers. Met hem gaan we zondag op zoek naar de ‘oerkreeften’ van het Naardermeer.
Oorspronkelijk zijn pissebedden zeedieren. De landpissebedden hebben de zee verlaten, maar hun kieuwen behouden, deze zijn aanwezig in de vorm van aangepaste poten van het achterlijf waarmee de dieren in staat zijn zuurstof op te nemen uit hun omgeving. Eigenlijk zijn pissebedden kreeften die op het land leven.
Pissebedden komen overal in Nederland voor. Van bossen tot graslanden en ook in tuinen. Ze zijn erg gevoelig voor uitdroging.

Meer over:

pissebed, matty berg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.