Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plannen om lucht schoner te maken

  •  
26-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Amsterdam luchtvervuiling SMOG

© SMOG in Amsterdam - Bron Pixabay

Zo'n honderd extra maatregelen, van lokaal tot landelijk, moeten ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit in heel Nederland gaat voldoen aan Europese normen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft de plannen samen met provincies en gemeenten opgesteld.
Het pakket varieert van extra investeringen in elektrische laadpalen tot het aanpakken van specifieke kruispunten op plaatsen waar de uitstoot van stikstofdioxide te hoog is. Verder krijgen gemeenten als de plannen doorgaan de mogelijkheid om parkeertarieven te verlagen voor schonere auto's.

Aanpak van drukke straten

Vooral in een aantal drukke straten in binnensteden en rond intensieve veehouderijen is de lucht nog te ongezond, bijvoorbeeld door fijnstof. Van Veldhoven (D66) stelt dat de Europese normen geen eindpunt zijn. ,,Het kabinet streeft naar de waarden die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert.'' Die waarden zijn strikter dan die van de EU. ,,Het karwei is nog niet af, dit is slechts een tussenstap'', schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.
De plannen zijn nog niet definitief. Komende weken, tot begin mei, mag iedereen die dat wil zijn mening erover geven. Tegelijkertijd worden de kosten berekend.

Uitstoot van dieselvoertuigen en veehouderijen

Het verbeteren van de luchtkwaliteit is ook volgens de Gezondheidsraad gewenst. De raad adviseerde begin dit jaar de staatssecretaris nog hier prioriteit aan te geven, onder meer door de uitstoot van dieselvoertuigen en veehouderijen terug te dringen.
Milieudefensie probeert de staat langs juridische weg te dwingen tot maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar kreeg eind vorig jaar nul op het rekest bij de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde dat de critici niet hebben aangetoond dat de overheid tekortschiet. ,,De resterende knelpunten zijn hardnekkig. Het aanpakken daarvan is een complexe aangelegenheid'', stelden de rechters. Milieudefensie ging in beroep.

Reactie Milieudefensie

"Er staan wel een paar interessante maatregelen in het plan”, zegt Anne Knol, campagneleider duurzaam verkeer Milieudefensie. “Zo gaat de gemeente Arnhem, zoals bekend, een strenge milieuzone invoeren en wordt in Den Bosch een 30 kilometerzone ingevoerd. Ook gaat het Rijk het mogelijk maken dat gemeenten hun parkeertarieven verlagen voor schone voertuigen." Maar Knol stelt dat er meer belangrijke maatregelen moeten worden genomen, zoals bijvoorbeeld de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur terugdraaien en stoppen met de aanleg van allerlei nieuwe snelwegen. Volgens Milieudefensie is de oplossing voor luchtvervuiling in steden dat er veel meer wordt geïnvesteerd in fietsen, wandelen, openbaar vervoer en elektrische deelauto's.
Bron: ANP

Meer over:

luchtvervuiling
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.