Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Planten profiteren soms van droogte

  •  
17-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zachte ooievaarsbek

© Gazon met zachte ooievaarsbek Fotograaf Baudewijn Odé

Door de droogte van de afgelopen zomer zijn niet alleen beken opgedroogd , maar ook veel grassen verdord. Daar profiteren de éénjarige planten van. Zo kan het nu in een gazon ineens paars kleuren van de zachte ooievaarsbek die massaal is opgekomen. Maar ook veel andere eenjarigen krijgen hun kans.
Massale bloei
Dit voorjaar werden graslanden enbermen op droge zandgronden lokaal gedomineerd door éénjarige (akker)planten. Soorten die afgelopen zomer na de droogte massaal waren gekiemd, zoals Paarse dovenetel, Vogelmuur, Vroegeling, Kleine veldkers en Kleine leeuwenklauw, waren in veel bermen en graslanden overvloedig aanwezig. Ook de (plaatselijk dominante) aanwezigheid van bloeiende geraniumsoorten, zoals Robertskruid, Zachte ooievaarsbek en Reigersbek, was opvallend. In het stedelijk gebied werden in bermen en op begraafplaatsen opmerkelijk veel verwilderde Tuinviooltjes waargenomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.