Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plantenwortels in de dijk

  •  
17-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
231 keer bekeken
  •  
Plantendijk
Het beheer en behoud van de Nederlandse dijken is al sinds de jaren 60 hetzelfde. Overal zie je eentonig gras dat kort gehouden wordt door vee. Een typisch gezicht voor elke Nederlander, maar is dit ook de beste manier hoe we onze dijken kunnen beplanten? Kan een andere begroeiing een betere dijk opleveren?

Verschillende wortels

De Nederlandse dijken zijn gemaakt van dikke, vette klei. Een meer diverse aanplanting op de dijk kan misschien de dijk steviger maken. Planten hebben namelijk verschillende soorten wortels: breed uitwaaierende wortels, een wortelstok, een wortelpen. Meer soorten wortels zouden een dijk beter bestand kunnen maken tegen erosie. Daarnaast kan een gebied met meer verschillende soorten beter tegen verstoringen. Als bonus kan het wel eens heel goed voor insecten zijn om wat meer kruiden en bloemen op de dijk te zetten.
Dit vergt wel wat onderzoek, want niet alle planten groeien lekker op de vette klei. Onderzoeker Nils van Rooijen (Radboud Universiteit Nijmegen) kijkt welke mengsels van planten goed groeien op de dijken en de juiste verschillende soorten wortels bij elkaar hebben. 

Testfase

De eerste mengsels zijn nu in potten in Nijmegen uitgetest in de vette klei van de Waddendijk. De wortels van de planten zijn geteld en het in potentie beste mengsel is bijna bepaald. Komende maanden wordt er buitendijks een eerste gebied ingezaaid met de ideale zaden. Jarenlang wordt er getest hoe de planten reageren op de omstandigheden op een Waddendijk. Over vijf jaar kan er definitief iets gezegd worden. 
Dit onderzoek is onderdeel van de POV Waddenzeedijken

Meer over:

dijk, wortel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.