Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plastic bouillon

  •  
29-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
plastic_16.jpg
We kennen de afschrikwekkende beelden allemaal: de grote hoeveelheden drijvend plastic in de oceaan. Maar naast die 'plastic soep' is er ook nog zoiets als 'plastic bouillon': het oceaanwater bevat ook voor het blote oog onzichtbare microplastics. Microbioloog Corina Brussaard doet normaal gesproken onderzoek naar mariene virussen, maar heeft aan boord van de James Cook ook nog een zijproject: samen met weekdierkenner Jaap de Boer vist ze naar plastic.
Brussaard en De Boer varen samen met geoloog Jan-Berend Stuut van het NIOZ en 22 andere geologen en biologen de Atlantische Oceaan over. Vorige week hoorden we in Vroege Vogels al hoe Stuut vier weken lang de oceaan afspeurt naar Saharastof.
Luister hier deel 1 terug:
In deel 1 van het drieluik vertelden Stuut en zijn NIOZ-collega Michelle van der Does vorige week over de stofjacht, en over de instrumenten die daarbij worden gebruikt. In deel 2 vissen we met microbioloog Corina Brussaard en malacoloog Jaap de Boer naar plastic en in deel 3 onderzoekt marien geoloog Geert-Jan Brummer het onderwaterleven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.