Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plastic korrels aangespoeld op Texel

  •  
10-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Texel.jpg

© Texel bij ondergaande zon

Afgelopen weekend spoelden er op Texel grote hoeveelheden zwarte plastic korrels aan. De korrels lijken sterk op industriële plastic pallets waarvan gebruiksproducten worden gemaakt, maar zijn waarschijnlijk afkomstig uit rioolzuiveringssystemen.
Sommige rioolzuiveringsinstallaties maken gebruik van plastic korrels voor de biologische ruivering van rioolwater. Bacteriën die organische afvalstoffen gebruiken voor hun groei en zo deze stoffen uit het water halen hechten zich op de korrels. Blijkbaar gebeuren er soms ongelukken waardoor de korrels mee komen met het geloosde water. In Cornwall in Engeland is het een bekend probleem en in Nederland zien we zo af en toe strandingen van deze zogenoemde bio-beads.

De bron

Het is niet duidelijk of de Texelse stranding een recent ongeluk betreft. Misschien dat uit strandingen verder naar het zuiden iets gezegd kan worden over het brongebied. Meldingen zijn welkom, stuur die per mail naar Jan van Franeker van Wageningen Marine Research. Wat ook mogelijk is, is dat door de zware regen en harde stormen oude oeversedimenten langs rivieren of kusten weer zijn losgeslagen en met de noordelijke stroming naar onze kust zijn gebracht. Het is onduidelijk of Nederlandse zuiveringssystemen ook plastic korrels gebruiken.
Bron: Wageningen Marine Research, Nature Today

Meer over:

plastic, texel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.