NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Plastic Madonna

  Plastic Madonna
  fotograaf:Peter Smith

  Vanaf 10 januari zendt BNNVARA de vierdelige documentaire Ik, Plastic uit. Een vierluik over de innige verstrengeling met het meest veelzijdige en bejubelde materiaal dat we ooit gemaakt hebben en dat nu de wereld dreigt te verstikken. Presentator Menno Bentveld bezoekt voor dit programma Nederland, Japan, Oeganda, Kenia en de VS. 

  Nederland

  Iemand die in Nederland een zeer speciale relatie heeft met plastic is Peter Smith van KLEAN ( Klagen Loont Echt Absoluut Niet). Op dit moment is hij een plastic Madonna aan het creëren. Een beeld van  12 meter lang en 4 meter hoog. Peter Smith van KLEAN  maakt het immense beeld van een liggende Madonna met haar kind aan de borst van louter en alleen zwerfafval in de vorm van plastic flesjes. Want dat ligt er voldoende in ons land. Voor het beeld zijn 100.000 flesjes nodig, wat 2500 kilo aan plastic oplevert.

  Madonna

  De belangrijkste reden om een beeld van madonna te maken is in de ogen van Peter Smith het feit dat het hier gaat om een geloofs-project: hij wil dat iedere Nederlander gaat geloven dat er nooit iets te klein is om het verschil te maken. Oftewel als elke Nederlander een keer per dag een stuk zwerfafval oppakt van de grond en het in een vuilnisbak stopt, kan ons land in een mum van tijd zwerfafval vrij zijn.

  Tournee

  Met het beeld wil KLEAN elke provinciehoofdstad in Nederland aandoen. Daar geven ze dan gastlessen, lezingen en verzorgen ze evenementen. Meer informatie over de plastic Madonna vind je hier.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media