Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Platte oester terug in de Waddenzee

  •  
26-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Waddenzee

© waddenzee, fotograaf: novy22

Onlangs zijn er meerdere exemplaren van de platte oester gevonden ten oosten van Texel. Jarenlang werd gedacht dat deze oester was uitgestorven in de Waddenzee. Deze bevinding is bekendgemaakt door het Programma naar een Rijke Waddenzee, een samenwerkingsverband van overheden, natuurorganisaties en gebruikers van het wad. 

Bijzondere vondst

Een oesterraper ontdekte deze zomer enkele platte oesters ten oosten van Texel. Nader onderzoek leverde een dertigtal platte oesters op. Volgens de partijen is de vondst bijzonder. "Honderd jaar geleden was het schelpdier nog een veelvoorkomende soort. Maar door de toename van visserij en een aantal ziektes nam de populatie snel af. Algemeen werd gedacht dat de platte oester al lang uit de Waddenzee verdwenen was", zo melden de organisaties.   

Belang oesters

Oesters zijn belangrijk voor een goed functionerend ecosysteem. Ze eten algen door deze uit het water te filteren. Zo dragen ze bij aan de helderheid van het water. 
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.