NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Pluimvee mag weer naar buiten

  Kip
  Fotograaf Katinkal

  Pluimvee in Nederland hoeft niet langer binnen te blijven. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken besloten. Het gevaar van besmetting met vogelgroep is dusdanig afgenomen dat pluimvee niet meer verplicht binnen hoeft te blijven.

  Trekvogels

  Trekvogels waren de belangrijkste transporteurs van de vogelgriep naar Nederland. Vooral watervogels als kuifeenden, smienten en tafeleenden waren besmet. Ruim een maand geleden werd een wilde watervogel gevonden die besmet was met het virus. Dit was een van de laatsten.

  De laatste uitbraak van vogelgriep in Nederland was op 23 maart bij een hobbyhouder. Bij een commercieel pluimveebedrijf was de laatste uitbraak eind december vorig jaar.

  Veel vogels geruimd

  De ophokplicht duurde ruim vijf maanden. Sinds de uitbraak zijn vijftien pluimveebedrijven geruimd omdat daar of in de directe omgeving vogelgriep werd geconstateerd. Ruim 727.000 kippen, eenden en andere vogels zijn geruimd.

  Hygiëneregels 

  Er gelden nu alleen nog strenge hygiëneregels. Dat wil zeggen dat iedereen zich moet desinfecteren voordat hij een stal of erf betreedt.

  Geplaatst in: Nieuws