Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pluk Nominatie 1: zalm in de Roer

  •  
05-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zalm_roer_verkleind_003.jpg
Thijs Belgers is de drijvende kracht in een groep van twintig vrijwilligers die er alles aan doen om de zalm terug te krijgen in de Duits/Limburgse rivier de Roer. Ze zorgden voor een vistrap, kweken eitjes op, zetten jonge zalmen uit en monitoren dagelijks bij de ECI Waterkrachtcentrale.
Dertig jaar geleden was de Roer (een zijrivier van de Maas) een dode stroom. Eén van de vrijwilligers, Léon Gilissen, kan het zich nog goed herinneren. "Wasmiddelfabrikanten loosden op de Roer, zodat het zeepschuim hoog tegen de bruggen in Roermond stond. En Duitse mijnen gebruikten het water om de steenkool te spoelen. Het water was pikzwart en als je het grijs aan de waterkant liet opdrogen dan kon je het opstoken."
De rivier werd schoner en de kansen voor de vissen keerden. Nu zijn er in de Roer meer dan vijftig vissoorten waargenomen. De kroon op het werk moet de zalm zijn. De pogingen om de vissen weer uit te zetten en kans te geven om stroomopwaarts te komen lijken succesvol en daar zijn die twintig vrijwilligers (waarvan enkele uit Duitsland) onmisbaar bij.
Luister in de uitzending van 5 mei 2013 naar de zalmmannen.
U kunt ze steunen door op hen te stemmen in de 'Pluk van de Petteflat Prijs' - verkiezing
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.