Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pluk van de Petteflet prijs

  •  
03-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
187 keer bekeken
  •  
pluk-075_gedeelte_zonder_flat__website_.jpg
De Natuur en Milieufederaties en Vroege Vogels lanceren zondag een nieuwe natuurwedstrijd. De Pluk van de Petteflet prijs is voor het beste idee om de natuur en het landschap in Nederland te verfraaien.
De prijs is vernoemd naar het gelijknamige kinderboek uit 1971 van schrijfster Annie M.G. Schmidt en illustrator Fiep Westendorp. In het boek zet de hoofdrolspeler Pluk zich met succes in om het betegelen van een groen gebiedje achter de Petteflet te voorkomen. De zoon van Annie M.G. Schmidt, Flip van Duijn, is landelijk juryvoorzitter.
Verkiezing
De landelijke jury zal in maart 2013 uit alle provinciale genomineerden drie tot vijf kandidaten aanwijzen. Vervolgens wint diegene die via internet de meeste stemmen weet te vergaren. Aan de geldprijs van € 3.000,- is ook een kunstwerk verbonden. In april 2013 maakt Vroege Vogels bekend welke Nederlander de Pluk van de Petteflet Natuurprijs gewonnen heeft.
Eerste Pluk van de Petteflet Natuurprijs
Tijdens het 40 jarig jubileum van de Gelderse Natuur en Milieu Federatie in 2011 is de eerste Pluk van de Petteflet Natuurprijs toegekend aan Jochem Kuhnen voor zijn inspanningen voor het verbeteren van de nestgelegenheid voor stadsvogels zoals gierzwaluwen en huismussen.
Selectiecriteria
1. De prijs is voor burgers die zich concreet inzetten voor natuur en/of landschap.
2. Het gaat om een bestaand project dat wil gaan uitbreiden, of een startend project waarvoor de plannen al wel concreet zijn uitgewerkt en dat in 2013 zichtbare resultaten op zal leveren.
3. Het project mag gezien het karakter van het boek Pluk van de Petteflet van Annie M. G. Schmidt best wat tegendraads zijn.
4. Projecten die een innovatief karakter hebben scoren hoger.
5. Het initiatief kan betreffen:
- het betrekken van burgers/bedrijven/enz
- het aanboren van gelden of financieringsconstructies
- borging van beheer op de langere termijn
- creatieve oplossingen t.a.v. regelgeving enz.
6. Zowel kleinschalige projecten, met relatief lage kosten, als grootschalige projecten komen in aanmerking.
7. Het te winnen geldbedrag moet ingezet worden voor de uitvoering van het project.
Lees hier meer over de Pluk van de Pettefletprijs .
Illustratie: © Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.