Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Polen moet stoppen met kappen oerbos Bialowieza’

  •  
20-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
kap_oerbos

© Kap in Bialowieza - Fotograaf Dries Kuijper

Polen moet stoppen met het kappen van bomen in het woud van Białowieza. Het laatste oerbos van Europa maakt deel uit van een door de EU beschermd natuurgebied. Het Poolse bosbeheer leidt ,,onvermijdelijk tot een aantasting van de voortplantingsplaatsen van beschermde soorten’’.

Kappen in Białowieza

Dat stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in een zaak die de Europese Commissie tegen de Poolse regering aanspande wegens “grootschalige en onherstelbare” kapactiviteiten in het gebied. De rechters van het hof moeten nog uitspraak doen, maar ze volgen vaak de opinie van de hoge adviseur.

Letterzetter

Een kever speelt een hoofdrol in de Poolse strijd rond de kap van stukken oerbos. Volgens de regering wordt een deel van de bomen in Bialowieza bedreigd door de letterzetter. Het gaat met name om fijnsparren. Daarom besloten de Polen onlangs om enorme stukken van het enige oerbos van Europa te kappen. Volgens veel critici valt het wel mee met deze bedreiging.
De advocaat-generaal stelt dat de Polen verzuimen voor het behoud van het natuurgebied te zorgen. Een deel van het bos is verloren gegaan. Hij wijst ook het argument af dat de houtkap noodzakelijk is omdat de letterzetter, een kever die vooral sparren aantast, zich ongekend verspreidt. De Poolse milieuminister heeft in een reactie laten weten dat de regering zich zal houden aan de definitieve uitspraak. Die kan overigens nog enkele maanden op zich laten wachten.

Kapquota

Volgens de Nederlandse bosonderzoeker Dries Kuijper willen de Poolse houtvesters vooral kappen om aan hun kapquota te komen. De letterzetter is een klein kevertje dat naaldbomen aantast. Voor het beschermde oerbos zelf vormt het geen gevaar. De sparren die afsterven verliezen hun zaden en zo treedt er automatisch verjonging op. Daarmee blijft de diversiteit in stand.
Beluister het interview met Dries Kuijper over de verwoesting van Białowieza
Beluister ook de reportage entomoloog Jan ten Hoopen over de letterzetter
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.