NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Poolse meerkoet in Zwolle

  K7__1587.jpg

  Nu al zeven jaar lang komt er iedere winter een meerkoet met een genummerde halsband naar een parkje in Zwolle. Het dier blijkt geringd in het oosten van Polen!

  Sneu
  De meerkoet werd ontdekt door Claudia van der Leur, die iedere dag een wandelingetje maakt rond het park. 'Ik vond het in eerste instantie wel sneu eigenlijk, een meerkoet met zo'n grote halsband. Maar nu ik hem al zoveel jaren terugzie, mag je ervan uit gaan dat hij geen last heeft van deze band.'

  Van der Leur kwam in contact met mede-vogelaar Louis Zandbergen. Die speurde het internet af naar de herkomst van het dier. Het bleek een koet die in 2010 in het oosten van Polen was geringd. Behalve in Polen en Zwolle, is het dier ook al diverse keren gesignaleerd in Duitsland.

  Geen standaard trekvogel
  Gerrit Gerritsen van Vogelbescherming Nederland legt uit dat een meerkoet weliswaar geen 'standaard trekvogel' is, maar toch flinke afstanden kan afleggen. 'In de winter zitten er enorme groepen in ons land. en deel daarvan komt uit Oost-Europa, zoals ook blijkt uit deze mooie waarneming van Claudia en Louis.'

  Plaatstrouw
  Dat het dier zo plaatstrouw is verbaast Gerritsen niet. 'Een vogel doet er natuurlijk zijn voordeel mee om zowel in de winter als in de zomer bekend terrein op te zoeken. Dan leert hij het beste waar het goede voedsel is en waar de gevaren dreigen.  

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media