Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Presentatie ontwerp Avatarbos in het Bentwoud

  •  
14-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
203 keer bekeken
  •  
bos_32.jpg
De virtuele wereld van de film Avatar inspireert tot nieuwe Nederlandse natuur. In november vorig jaar werd een Avatarbos aangekondigd. Het bos wordt aangelegd in het Bentwoud, tussen Rijnwoude/Zoetermeer en Waddinxveen/Boskoop.
De droom van de boom
Op basis van gesprekken met vele honderden  jongeren is inmiddels het definitieve ontwerp gereed. Dit ontwerp en het ontwerp van het landschapskunstwerk ‘De Droom van de Boom’ en de achtergronden daarvan, zijn op donderdag 14 april 2011 gepresenteerd.
Voor de meeste jongeren maakt de virtuele werkelijkheid van films en computerspelen een vast onderdeel uit van hun dagelijkse leven. Op verzoek van Stichting wAarde hebben veel van deze jongeren ideeën aangedragen voor de inrichting van het Avatarbos. Hiertoe zijn straatinterviews gehouden, kroeggesprekken en discussies in buurthuizen en op schoolpleinen.
Zwerfpaden
Ook is een analyse gemaakt van natuurbeleving in computergames, mede op basis van internetfora en diepteinterviews. Zo ontstond een eigentijds beeld van de ‘straatwaarde van natuur’ en de betrokkenheid van jongeren.
Diverse jongeren kwamen met het voorstel voor zwerfpaden. Dit zijn paden die schijnbaar doelloos tussen de bomen door slingeren, nu eens breed, dan weer smal, soms tot kniehoogte begroeid, zodat je – net als in de film – letterlijk door de kruiden, struiken en bloemen heen moet waden. Daarnaast pleitten de jongeren voor droomplekken, eetbare gewassen, landschapskunst en levend meubilair. Deze voorstellen kunnen allemaal op ecologisch verantwoorde wijze worden gerealiseerd. Ze zijn als basis gebruikt voor de inrichtingsplannen van het bos.   
Op dit moment wordt de locatie van het Avatarbos in gereedheid gebracht. Men is bezig met het grondverzet. Dan kan de grond inklinken en na de winter 2011-2012 worden de eerste bomen tijdens een feestelijke bijeenkomst geplant, waarschijnlijk in maart 2012. Dan zal ook het landschapskunstwerk ‘De Droom van de Boom’ worden onthuld en het levend meubilair - door jongeren - worden gevlochten.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.