Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

President Brazilië lijkt een ramp voor de natuur

  •  
18-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Bos brazilie

© Foto: pixabay

Hij wordt ook wel de tropische Trump genoemd: Jair Bolsonaro, de net verkozen president van Brazilie. Tropische Trump omdat ook hij een klimaatontkenner is. Het ziet er naar uit dat het een zorgelijke vier jaar worden voor de Braziliaanse natuurbeschermers met Bolsonaro aan de macht.
Het ging allemaal zo fantastisch in Brazilië met het natuurbeleid van de afgelopen jaren. Er werd steeds minder bos gekapt, en het land heeft zijn uitstoot van broeikasgassen in 2018 met 1,3 miljard ton gekort. Het land ligt als een van de weinige landen op schema met zijn plan emissies nog vóór 2020 met 38 procent terug te dringen.

Tropische Trump

Maar aan dit mooie beleid lijkt een einde te komen door een man: de nieuwe president Bolsonaro. Hij wil met ontwikkelingsprojecten het bos openleggen voor landbouw, veeteelt, mijnbouw en waterkrachtprojecten. Om dat te bewerkstelligen heeft de tropische Trump, zoals hij ook wordt genoemd, de macht van het ministerie van Landbouw uitgebreid. Die bepaalt voortaan welke delen van het Amazonegebied onder ‘inheems gebied’ valt. Dus welke gebieden wel of niet beschermd moeten worden. Ook heeft de president Bolsonaro gedreigd om de wetgevende bescherming af te schaffen voor beschermde gebieden en reservaten van inheemse gemeenschappen.

IUCN

Ook Sander van Andel van de natuurorganisatie IUCN maakt zich zorgen. Hij komt al jaren in het gebied en hoort van de inheemse bewoners dat ze vrezen voor hun gebieden. 

Meer over:

brazilië, bolsonaro
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.