NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Publiekslieveling steenuil

  steenuilen_03.jpg

  De steenuiltjes zijn de publiekslievelingen van Beleef de Lente. En dankzij een grote en trouwe schare kijkers, hebben we de afgelopen tien jaar veel geleerd over het voedselpatroon van deze kleine uiltjes.

  In de tien jaar dat Beleef de Lente bestaat, zijn de steenuiltjes er altijd bij geweest. Er zijn tegenwoordig zelfs twee steenuilenkasten te volgen via de webcams: een in Brabant en een in Winterswijk. Die laatste wordt beheerd door de mensen van STONE (Steenuilenoverleg Nederland). Zij onderzoeken al dertig jaar steenuilen.

  Beleef de Lente heeft ieder jaar ongeveer een miljoen unieke bezoekers. Daaronder bevindt zich een groep fanatieke kijkers die bijna in een soort ploegendienst werkt om de steenuiltjes 24 uur per dag te kunnen volgen. Dat heeft een schat aan informatie opgeleverd, want vanaf het begin begonnen die kijkers heel precies bij te houden wat ze zagen: hoeveel muizen, rupsen, kevers en andere prooien er werden binnengebracht bijvoorbeeld.

  Ook werd duidelijk dat de taakverdeling bij deze uilen zeer strikt is: vrouw broedt en voedt, en man zorgt voor prooien. Wat al wel bekend was, is dat takkelingen (uiltjes die bijna kunnen vliegen) nog wel ‘ns naar beneden vallen en dan weer in het nest weten te kruipen. Dankzij de webcams is dat gedrag nu ook op beeld vastgelegd.

  Knuffeluil

  Dat de steenuilen zo geliefd zijn, komt deels waarschijnlijk omdat ze zo ontzettend knuffelig zijn: ze blijven maar snavelen en elkaars veren poetsen, zeker het huidige paartje.

  Naast al dit liefs was er de afgelopen jaren ook veel leed: er kwamen eieren niet uit, kuikens bleken gehandicapt, werden ziek of stierven voor het zicht van de camera. Dode kuikens worden opgegeten en gevoerd aan de rest. Zeer efficiënt, maar voor een menselijke blik soms hard om te zien.

  Dergelijke beelden riepen veel reacties op bij het publiek, dat vaak wou (laten) ingrijpen. Maar dat gaat tegen de principes in van Beleef de Lente. De Vogelbescherming – initiatiefnemer van Beleef de Lente – en de mensen van STONE blijven dat consequent uitleggen: de webcams geven een uniek kijkje in het natuurlijke leven van vogels; ingrijpen past daar niet bij. Gelukkig zijn steeds meer kijkers zich daarvan bewust.

Media