Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Raskattenwijzer

  •  
10-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
166 keer bekeken
  •  
pers kat poes

© Oorspronkelijke Pers vs doorgefokt versie - Bron Dier&Recht

Een Siamees, een Scottisch Fold, of een Pers. Veel mensen zullen smelten bij alleen al de aanblik van deze raskatten. Zo niet ‘Dier en Recht’. Volgens deze stichting is het slecht gesteld met deze dieren. Sterker nog, uit onderzoek van de dierenwelzijnsorganisatie blijkt dat het gemiddelde kattenras tien erfelijke aandoeningen kent. Van alle katten spant de Pers de kroon, die heeft gemiddeld de meeste aandoeningen. Zoals, chronisch tranende en pijnlijke ogen, ademnood en een gebit dat niet meer in de mond past. Soorten als de Main Coon en de Britse korthaar kampen met ernstige hartproblemen en overlijden daar bovengemiddeld vaak aan.

Top 10 van de ziekste raskatten

Stichting Dier&Recht lanceert zondag in Vroege Vogels de Raskattenwijzer. Met daarop informatie over 23 in Nederland voorkomende kattenrassen en hun erfelijke ziektes. Volgens de stichting zijn de belangrijkste oorzaken van die aandoeningen, inteelt en het onnatuurlijke vaak onpraktische uiterlijk van de katten. Bij veel rassen komen erfelijke aandoeningen voor, zoals ademnood, schimmelinfecties, hartfalen en nierfalen. 
Top10_raskatten

© Top10 raskattenwijzer - Dier&Recht

Meer informatie op de website  Raskattenwijzer.nl
Stichting Dier&Recht lanceerde eerder al de Rashondenwijzer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.