NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Rauschtijd voor wilde zwijnen

  wild_zwijn_kasteelheertje_0997150266.jpg
  Wild zijn, fotograaf: kasteelheertje

  Wie bij een wandeling op de Veluwe een beetje geluk heeft, kan getuige zijn van een heus spektakel: de rausch- of paartijd van wilde zwijnen is weer begonnen. Mannetjes vechten onderling om de vrouwtjes, maar ook de vrouwtjes laten zich niet onbetuigd. Luidruchtig maken ze kenbaar of ze wel of niet in zijn voor een een vrijpartij.

  Paartijd

  De paartijd van de wilde zwijnen duurt van september tot maart. De biggen, ook wel frislingen genoemd, worden geboren tussen februari en juni met een geboortepiek in de maand maart. Een zeug krijgt meestal 4 tot 7 jongen. Het maximale aantal ligt op 12, net zoveel als het aantal tepels dat ze heeft. De biggen hebben horizontale strepen, hun vacht wordt dan ook wel ‘pyjama’ genoemd. De strepen verdwijnen na drie tot vijf maanden.

  Zeugen met jonge biggen slaan normaal gesproken op de vlucht als ze mensen bespeuren, maar in sommige gevallen kunnen ze zich agressief gedragen. Houd daarom altijd afstand en ga nooit tussen het moederzwijn en haar biggen in staan.

  Bron: Nationaal Park Hoge Veluwe

  Het mannetjeszwijn, keiler, zoekt het gezelschap van vrouwtjes met hun biggen. Maar de biggetjes worden door de vrouwtjes groot gebracht en mannetjes worden niet getolereerd in de buurt van de kleintjes. Dus zodra dit mannetje wordt opgemerkt, wordt hij verjaagd. Gefilmd door Jeroen van Wijk.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio