Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Raven ringen

  •  
08-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
204 keer bekeken
  •  
Raven - milouska

Milouska houdt raven vast

© Vroege Vogels

Sinds de herintroductie op de Veluwe in de jaren zestig is de raaf zich langzaam over Nederland aan het verspreiden. Hij zit nu ook al vlak bij het Mediapark in Hilversum!

Lange snavel

De raaf is de grootste kraaiachtige die we kennen: forser dan de kraai en de roek, en zeker het kauwtje. Hij valt op door zijn zware, lange snavel. En is zeer herkenbaar aan zijn roep, die te kenschetsen is als ‘kroa kroa’. Raven eten alles, onder meer aas, maar ook zaden en vruchten, insecten en zoogdieren tot de grootte van een konijn.

Enorme kuikens

Ravenexpert Pascal Gijsen is enkele jaren geleden gestart met een ravenringproject om meer te weten te komen over de verspreiding van deze geheimzinnige zwarte vogel. Het is nogal een klus om een raaf te ringen. Hoe groter de vogel, des te groter ook het kuiken. Dat klinkt logisch, maar als je een ravenkuiken ziet - op zich al een unieke belevenis - word je toch even stil van het formaat. Daarnaast bevinden de nesten zich vaak op grote hoogte, soms wel op 20 meter.

Andere kraaiachtigen

Eerder dit seizoen bezocht Menno de roekenkolonie in Coevorden. Bekijk de reportage over de roeken.  

Meer over:

raaf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.