Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rechter: ‘Afschieten edelherten niet voor 29 november’

  •  
19-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Grote grazers in de Oostvaardersplassen

© Grote grazers in de Oostvaardersplassen - Fotograaf: vrvogel1942

De rechtbank in Lelystad heeft bepaald dat de provincie Flevoland de edelherten in de Oostvaardersplassen mag afschieten, maar niet voor 29 november. Het afschieten is uitgesteld in afwachting van de uitspraak in een nieuwe rechtszaak. Vijf natuurverenigingen proberen de afschot van edelherten via de rechter te voorkomen.
Twee weken geleden besloot de rechter tijdens de zitting dat in ieder geval tot haar uitspraak niet geschoten mag worden. Bijna 60 procent van de edelherten stierf afgelopen winter in natuurgebied Oostvaardersplassen. Dit leidde tot veel verontwaardiging.
De provincie wil nu ingrijpen. Volgens de laatste cijfers moet Staatsbosbeheer de komende winter 1830 edelherten schieten om op de gewenste stand van maximaal 490 dieren te komen.
De bezwaarmakers menen dat de provincie eerst alternatieven moet onderzoeken. Volgens de Dierenbescherming is het afschieten een 'laatste redmiddel'. De provincie onderzoekt al twee jaar nieuwe beheersmaatregelen. De herten moeten nu worden afgeschoten om opnieuw een winter vol dode dieren te voorkomen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.