Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rechter verbiedt afschieten knobbelzwanen

  •  
22-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
knobbelzwaan_fozzje.jpg

© Fotograaf: Fozzje

Ook knobbelzwanen in Zuid-Holland mogen vooralsnog niet worden afgeschoten, net als de smienten in deze provincie. Eerder deze maand De rechtbank in Den Haag heeft dat besloten in een kort geding, dat was aangespannen door de Faunabescherming en de Stichting Dierenradar.

Grazende zwanen

De provincie Zuid-Holland had vrijstelling verleend om vanaf 1 november knobbelzwanen te doden. Daarmee moest worden voorkomen dat de zwanen grasland en gewassen zouden beschadigen of verkeersongelukken zouden veroorzaken.

Kleine zwaan

De twee dierenbeschermingsorganisaties vinden dat het doden van de zwanen niet noodzakelijk is en de kans te groot is dat ook de beschermde kleine zwanen worden gedood. De rechter ging daarin mee. De provincie had de vrijstelling niet voor de hele provincie mogen geven, maar alleen voor specifieke situaties waarin aantoonbaar risico's bestaan.
Het verbod op het afschieten van de knobbelzwanen geldt tot zes weken nadat de provincie een besluit heeft genomen op de bezwaren die de twee organisaties hebben ingediend.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.