Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Reddingsplan voor boerenlandvlinders in Drenthe

  Foto_3_IMG_3359_Gerard_Roest.jpg
  Foto argusvlinders: (c) Gerard Roest Foto Anthonie Stip (c) Rob Buiter

  Het gaat slecht met de typische vlinders van het boerenland in het Drentse landschap. De Provinciale Staten van Drenthe wil nu een gemeenschappelijk aanpak voor ecologisch bermbeheer om boerenlandvlinders, bijen en andere bedreigde insectensoorten te behouden.

  Leefgebied

  Afgelopen jaren zijn de graslanden en bermen minder bloemrijk geworden in het Drentse landschap. Ook houtwallen en struiken zijn steeds vaker verdwenen. Hiermee is het leefgebied van vlinders en bijen gesloken. De effecten zijn terug te zien in de Dagvlinderatlas van de Vlinderwerkgroep Drenthe: de aantallen van tien van de twaalf boerenlandvlinders zijn achteruit gegaan.

  Aanplant bloemen

  De provincie gaat nu samen met een groot aantal organisaties werken aan ecologisch bermbeheer. Ook zullen extra bloemenweides en bloemstroken worden aangelegd. Zo moet de biodiversiteit versterkt worden in het gebied. Veel gemeentes werken al aan dit soort projecten, maar de Provinciale Staten wil nu graag dat er een gezamenlijke aanpak komt.

  Heel Drenthe zoemt

  Eén van de initiatieven in de provincie is de campagne Heel Drenthe Zoemt, waarmee aandacht wordt gevraagd voor biodiversiteit in het agrarisch cultuurlandschap van Drenthe. Op de website worden verhalen, mooie beelden en voorbeelden gedeeld. Wekelijks gaat een 'Natuurspotter' op pad om verslag te doen van de planten en dieren in het landschap. Kijk voor meer informatie op de website van Heel Drenthe Zoemt.

  Bron: Groenlinks, Provincie Drenthe

  Geplaatst in: Nieuws